Brouwerij Boon

Dit prachtige familiebedrijf is in 1975 gestart door de toen 21-jarige Frank Boon. Daarmee heeft Frank de Geuzecultuur in de lage landen en daarna de rest van de wereld terug aangewakkerd.

Toont alle 7 resultaten

Oude Geuze is een bier met een lange geschiedenis. Dit bier op basis van Lambiek werd vroeger in en rond Brussel door honderden grote en kleine brouwerijen gemaakt.

Tegen de jaren '70 waren veel van deze brouwerijen en stekerijen verouderd. Ze werkten vooral artisanaal met primitieve installaties waarbij veel handenarbeid vereist was.

In 1975 begon Frank Boon als 21 jarige , geïnspireerd door dit bier, als Geuzesteker.
De geuzestekerij groeide snel en in ‘77 vond Frank een Leuvense bank die hem het geld wou lenen voor de aankoop van de geuzestekerij van René De Vits, die als vrijgezel geen opvolgers had. In 1978 was de overname een feit. Naast een gebouw bedekt onder stoflagen en spinnenwebben bezorgde de overname Frank ook een klein arsenaal aan eiken lambiek vaten.

Om de productie toch wat rendabel te maken werd de capaciteit vergroot. Frank kocht betere machines voor de bottelarij en plaatste ijzeren haakjes bovenop de kurken van de flessen om openspringende flessen te vermijden.

Vrij snel werd de geuzestekerij echter te klein. Voor de bouw van een brouwzaal was geen plaats. Een nieuwe locatie werd gevonden, ideaal gelegen in Lembeek op een ruime site waarop veel mogelijkheden waren. Zo werd het plannen van de bouw van een eigen brouwzaal mogelijk.

Er was twee jaar nodig om de brouwzaal te bouwen. Het was een traditionele, tweedehandse brouwzaal. Frank brouwde zelf het eerste testbrouwsel op 6 september 1990. In oktober 1990 werd het eerste lambiekbrouwsel gemaakt. Zo was er eindelijk terug een lambiekbrouwerij in Lembeek. Vanaf ’92 bestond dan ook alle Geuze Boon voor 100% uit eigen gebrouwen lambiek. Een aantal geuzestekers werden klant bij Brouwerij Boon. Zij kochten al snel meer dan de helft van hun lambiekwort bij Brouwerij Boon.

Na 10 jaar vergaderen met enkele andere brouwers in het Brouwershuis te Brussel werd een bescherming bekomen voor de traditionele geuze. Een voorstel van Frank Boon om traditionele geuze ‘Oude Geuze’ te noemen en gefilterde geuze ‘Geuze’ werd aanvaard. De Europese bescherming was een feit op 21 januari 1997.

Ondanks zijn 40 jaar dienst blijft Frank Boon actief in de brouwerij. Toch is zijn opvolging al verzekerd. Zijn oudste zoon Jos werkt sinds 2012 mee in de brouwerij.
Jos studeerde af aan de KULeuven als Bio-ingenieur gespecialiseerd in brouwerij en mouterij. In maart 2017 stapt ook Karel Boon in het familiebedrijf.

 

De brouwzaal die Frank Boon in 1990 gestart heeft, draaide in 2012 op volle toeren, 7 dagen per week. Er werd meer Lambiek verkocht dan gebrouwen kon worden, dit was uiteraard onhoudbaar. De enige oplossing was het bouwen van een nieuwe brouwzaal die de brouwcapaciteit meer dan verdrievoudigde. Deze nieuwe brouwzaal werd officieel geopend in april 2013.

Sinds 1990 is de jaarproductie gestegen van 45 000 liter tot 2 100 000 liter in 2016. Met meer dan 2 500 000 liter lambiek in voorraad beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over ’s werelds grootste voorraad lambiek op eiken houten vaten.